De werknemers die Apple-producten in elkaar zetten werken niet voor Apple zelf. Het bedrijf uit Cupertino laat dat doen door grote leveranciers als Foxconn en Pegatron.

De fabrieken staan in Azië, waar andere arbeidsvoorwaarden gelden dan in de VS. Het is dus voor Apple van groot belang om te controleren of de arbeidsomstandigheden voldoen aan de eigen standaarden.

Vorig jaar heeft het techconcern 705 controles uitgevoerd bij verschillende fabrieken, werd maandag bekend (pdf). Daarbij constateerde Apple 22 overtredingen, waaronder fraude met gewerkte uren en intimidatie op de werkvloer.

Het is de elfde keer dat Apple een rapport publiceert over de arbeidsomstandigheden in de eigen productieketen. Het bedrijf lag in het verleden onder vuur na misstanden in onder meer de Foxconn-fabrieken, maar kreeg ook lof van Greenpeace voor het transparanter maken van de productieketen.

In een van de fabrieken ontdekte Apple een minderjarige werknemer, die ten tijde van de controle 15,5 jaar was. In China mag je vanaf 16 jaar werken.

De leverancier die de tiener aannam, moet van Apple het loon doorbetalen en het kind de mogelijkheid bieden om naar school te gaan. Als de minderjarige werknemer 16 jaar wordt, moet de fabriek hem of haar een baan aanbieden.

Leeftijd verifiëren

Volgens Apple's eigen regels moet een werknemer minimaal 15 jaar zijn om Apple-producten in elkaar te zetten, tenzij er in het productieland andere wetgeving geldt. Leveranciers moeten van Apple controleren of het identiteitsbewijs van werknemers klopt, de leeftijd verifiëren bij lokale overheden of online en de eigen faciliteiten regelmatig inspecteren.

"Iemand onder de wettelijke arbeidsleeftijd mag absoluut niet voorkomen in onze productieketen", schrijft Apple in het rapport. "Alle overtredingen bij fabrieken worden direct gerapporteerd aan het hogere management bij Apple en de leverancier. Ze moeten onmiddellijk opgelost worden."

Dergelijke overtredingen komen vaker voor zonder dat Apple ervan af weet. Daarom voert het bedrijf zelf controles uit in de fabrieken. De 705 inspecties komen neer op ongeveer twee per dag. Dat lijkt veel, maar volgens het rapport zijn er in totaal 1,2 miljoen mensen bezig met assembleren van iPhones, iPads en andere Apple-snufjes.

LEES OOK: 14 apps die iedere moderne man op zijn telefoon wil hebben